Internationella kvinnodagen i folkbildningens tecken

Uppmärksamma Internationella kvinnodagen i folkbildningens tecken tillsammans med Kulturföreningen Lyktan och ABF Göteborg. Sedan 1911 har Internationella kvinnodagen firats, och i Sverige sedan 1912, för att uppmärksamma kvinnors situation och villkor samt ojämställdhet. I Kortedala är det nu tredje året som dagen uppmärksammas i just folkbildningens tecken.

Välkommen till en spännande och intressant kväll!

Var: Forum, Kortedala torg.
När Onsdagen den 8 mars 2023, kl. 18:00 – 21:00
.

Program

18:00 – Inledningsanförande

18:20 – Hemmafruar och tonårstjejer – i Kortedala under 50-/60-talet
Fördrag med Kerstin Gunnermark

Numera är det många som intresserar sig för föremål, möbler, klädstil som var populära under 1950-/1960-talet. Men hur var det att leva i den nya stadsdelen då som ung hemmafru eller tonårstjej? Etnolog Kerstin Gunnemark berättar om två kvinnogenerationers levnadsvillkor utifrån deras egna minnen och reflektioner.

Kerstin Gunnemark, professor i etnologi har forskat om vardagslivet i mitten av 1900-talet och särskilt uppmärksammat kvinnors erfarenheter.

Kort paus.

19:15 Folkbildaren och rösträttskämpen Kata Dalstöm
Föredrag med Carl T. Ek

Kata Dalström (1858 – 1923) är idag kanske mest känd som en av den svenska arbetarrörelsen kraftfullaste och mer säregna agitatorer. Hon hörde till de främsta och ledande inom det tidiga 1900-talets rösträttskamp, men hade många andra sidor vilka inte är lika ihågkomna och kända idag. Som folkbildare, författare och andligt sökande var hon speciell, och hade ett äventyrligt liv väl värt att uppmärksamma.

Carl T. Ek, historiker och folkbildare.

20:00 Servering och bokbord.

Väl mött!

Till Kortedala torg går spårvagnslinjerna 6, 7 och 11 från centrum, och därefter en kort promenad upp på torget.