Avgiftsfri kollektivtrafik i Göteborg!

Socialistisk Politik Göteborg:

Avgiftsfri kollektivtrafik i Göteborg!

Den globala uppvärmningen är vår tids stora ödesfråga, samtidigt som de konkreta åtgärderna för att bromsa uppvärmningen är helt otillräckliga. En lokal åtgärd av betydelse skulle vara att införa avgiftsfri kollektivtrafik i Göteborg.

Idag står den privata bilismen för nästan 20 procent av Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser, samtidigt som kollektivtrafiken i fallet Göteborg endast utgör runt 40 procent av våra motoriserade resor. Den delen måste öka radikalt och det avgörande schackdraget är att införa avgiftsfri kollektivtrafik – i kombination med en planmässig utbyggnad.

Det skulle rent fördelningspolitiskt gagna medborgare med tunnare plånböcker. Sedan 2019 har månadsavgiften höjts från 620 kronor till 795 kronor, en tung utgiftspost för arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionerade och andra låginkomsttagare. Vi skulle också bli av med den kostnad som biljettkontrollerna utgör, vilket idag årligen löper på 140 miljoner kronor genom ett upphandlingsavtal med den danska storkoncernen ISS.

Avgiftsfri kollektivtrafik är inte något helt nytt påfund. I mars 2020 blev Luxemburg första land i världen som tog bort avgiften, bland städer är Estlands huvudstad Tallinn det mest kända exemplet och av svenska kommuner har idag Fagersta, Hallstahammar, Ockelbo, Sala samt Surahammar helt avgiftsfritt och i Kiruna betalas endast en årsavgift på 600 kronor.

Hur kan detta finansieras? Tidningen Etc. Göteborg som har räknat på det har kommit fram till att det vid en inkomst på 25 000 kronor/månad skulle innebära en skattehöjning på 328 kronor per månad – mindre för dem därunder och mer för dem däröver.
I beräkningen har även en höjd driftskostnad med 20 procent på grund av ökat resande, samt att kontrollanterna arbetar kvar men med andra uppgifter, räknats in.
Om vi befriar medborgare som fyllt 65 år från denna kostnad blir den något högre för övriga göteborgare, men ytterst marginellt utifrån att +65 idag endast betalar på vardagar 15-18.
Det är självklart också rimligt att öka avgifterna på vägtullarna för att snabbt styra om det privata resandet mot gemensamt och bidra till finansieringen av kollektivtrafikens utbyggnad. Kampanjen för ett bilfritt Grönsakstorget är dessutom ett initiativ i rätt riktning.

En än bättre åtgärd skulle givetvis vara att avgiftsfri kollektivtrafik infördes generellt över hela Sverige, med en återinförd förmögenhetsskatt som en möjlig finansieringskälla, men Göteborg behöver inte vänta; ta steget nu!