Offentligt möte om Bund

Den ickesionistiska och socialistiska judiska arbetarrörelsen Bund var Polens största judiska parti före förintelsen, med massorganisationer på livets olika områden. I det ryska tsardömet hade Bund varit med och grundat den ryska socialdemokratin i slutet av 1800-talet, länge stått utanför både bolsjeviker och mensjeviker men hört till dem som fördömde bolsjevikernas maktövertagande 1917. Med andra världskriget och förintelsen krossades Bunds aktivister och massbas. Men spillror av rörelsen överlevde och försökte återuppbygga sig efter kriget, bland annat bland flyktingar i Sverige.
I New York fann Håkan Blomqvist Bunds bortglömda arkiv från Sverige. Genom den nyutkomna boken ”Socialism på jiddisch – judiska Arbeter Bund i Sverige”, skildras ett tidigare oskrivet kapitel i svensk och judisk arbetarhistoria.
Håkan Blomqvist är docent i historia med inriktning mot arbetarrörelse, nationalism och antisemitism samt flitig skribent i veckotidningen Internationalen.
Mötet kommer förhoppningsvis filmas över nätet.
Boken kommer att finnas att köpa på plats till ett förmånligt pris. Det kommer även finnas möjlighet att köpa Håkans Blomqvists andra nya bok ”Trotskij – revolutionären mot Stalin”.
Arrangemanget är CV-19-anpassat och begränsat med antalet platser.
Fika finns att köpa.
Välkomna!
LÖRDAG 24 OKTOBER  KL. 14:00–16:00, Mötesplatsen, Allégatan1B – nära Järntorget
Arr. Socialistisk Politik och tidskriften Röda rummet