Bort med händerna från Venezuela!

Uttalande från Socialistiska Partiets Verkställande Utskott om Venezuela 6 februari 2019:

Den svenska regeringen har nu tillsammans med övriga EU-eliten ställt sej bakom den till president självutnämnde högerrepresentanten Juan Guaidó i Venezuela. Det är ett oerhört förkastligt steg. Margot Wallström har en serie motiveringar, alla ohållbara. Hon ser Guaido´som demokratiskt vald. Han tillhör nationalförsamlingen som hon anser demokratiskt vald medans hon anser att presidentvalet var ett fuskval. Sanningen är att internationella valövervakare inte hade några anmärkningar mot röstsammanräkningen i presidentvalet. Valet bojkottades ändå av en del av oppositionen. De hade länge krävt val men när regimen utlyste val bojkottade en stor del av oppositionen valen på USA:s inrådan.

Nationalförsamlingen väljs för sig, presidenten för sig i direkta val. Precis som kongress och president väljs separat i USA. Att stödja en representant för nationalförsamlingen som president därför att den valde presidenten inte utlyser val till presidentposten är oacceptabelt

Det vore som att ge Donald Trump åtta dagar på sej för att utlysa nytt presidentval under hotet att Nancy Pelosi (representanthusets talman) kommer annars att erkännas som president.

Otänkbart naturligtvis, men när de starka imperialistmakterna med USA i spetsen agerar exakt så i Venezuela då tycker Margot Wallström att det är i sin ordning Att USA beordrar fram regimförändringar i andra länder är tydligen en politik som den svenska regeringen sväljer med hull och hår

Situationen i Venezuela är förvisso svår. Oljeprisets fall har lett till ekonomisk bankrutt. Regimen har också begått misstag. Oförmågan att aktivt ta sej ur oljeberoendet liksom det faktum att regeringspartiet trots sitt socialistiska namn försökt administrera kapitalismen med regleringar istället för att styra mot antikapitalistiska förändringar av ekonomin. Detta har gett inhemska kapitalägare möjligheter till sabotage och kombinerat med sanktioner från USA har situationen blivit allt värre.

I det svåra ekonomiska läget lyckas högern vinna många människor till sina protestdemonstrationer. Men högerns politik representerar i verkligheten bara de välsituerade.

Och notera hur svenska massmedia noga undvikit att nagelfara den venezuelanska högern. Inga tillbakablickar på det förra kuppförsöket och vilken politik man då försökte införa. Inga redovisningar av de ekonomiska sanktionerna som riktats mot ett land som står på knä p.g.a. av det fallande oljepriset. Inga fördömandet av USA:s konfiskering av Venezuelas exportinkomster.Det är en enögd politik.

Varför inte nämna att kupphögern 2002 under de dagar de hade makten upplöste den demokratiskt valda nationalförsamlingen och den högsta domstolen? Till Västländernas applåder stödde borgerlig svensk massmedia kuppen. Nu stöder svensk massmedia åter en högerkupp. Och får stöd från regeringen.

Situationen kan komma att bli farlig och våldsam. Trump svarade på frågan om militär intervention är möjliggenom att säga att ”alla möjligheter är på bordet”. Kommer det till våldsam konfrontation är det troligast att USA först vill använda sej av sina högerextrema bundsförvanter i Brasilien, Colombia och Argentina. Vi kan få en situation där den högerextrema Bolsonaro-regimen sätter in sina trupper för ”att upprätta demokratin” i Venezuela. Margot Wallström och den svenska regeringen kommer då att vara medskyldiga som med politiskt stöd möjliggjorten ev. mänsklig katastrof.

Trump och övriga imperialister handlar inte utifrån omsorg om det Venezuelanska folket. Det handlar om olja och det handlar om att omintetgöra en regering som inte går i deras ledband. Det handlar om att krossa spår av vänstervågen i Latinamerika och i dess ställe installera högerextrema regimer.

Att Wallström kan uttala sej som hon gör vittnar om att europeisk kolonialistisk attityd även finns inneboende i socialdemokratiska politiker som Wallström. Europeiska och nordamerikanska regeringar ska enligt denna ideologi kunna avsätta och tillsätta regeringar i tredje världen. Det är en outhärdlig översittarmentalitet med djupa historiska rötter, något man måste ta fullständigt avstånd från.

Till Trump, Bolsonaro, Wallström, May, Macro och Macri med flera säger vi: Bort med händerna från Venezuela!