Socialistisk vinterskola

Trump. Bolsonaro. Nästa ekonomiska kris runt hörnet. Världens ledare som duckar för klimatkatastrofen. Och i Sverige håller högern på att passera den anständighetens demarkationslinje som i mer än ett halvsekel hindrat den svenska borgerligheten från att ge legitimitet åt en främlingsfientlig högerextremism. Uppgiften att formulera ett radikalt alternativ till de högerkrafter som idag anger tonen är akut. Det är bakgrunden till att Veckotidningen Internationalen och tidskrifterna Röda rummet och Tidsignal bjuder in till Vinterskola 9-10 februari på Södergården i Stockholm. Vänstern diskuterar sina uppgifter mer intensivt än någonsin. Vänsterpartiet har inbjudit alla att delta i partiets programdebatt inför sin nästa kongress. Vi vill gärna delta i denna debatt och utbyta erfarenheter med andra. Därför har vi tagit detta initiativ.

Vinterskolan följer tre teman, Klass, Parti och Program för att använda en klassisk formulering. Tanken är att diskutera vilken betydelse de erfarenheter som finns samlade kring dessa begrepp har för dagens vänster. Om arbetarklassens befrielse ska vara dess eget verk, hur ser denna klass ut idag? Vilka sociala krafter kan skapa ett annat samhälle? Var kommer kön och identitet in? Fackföreningarnas roll? Och kan (vänster) populismen vara ett alternativ till den traditionella masslinjen?

Få förespråkar idag det leninistiska avantgardepartiet men hur kampen då skall samordnas är ett annat tema. Tyngdpunkten ligger emellertid på den avslutande delen. Hur ska dagens motstånd kunna utmana och överskrida dagens kapitalistiska system och resa nödvändigheten av en socialistisk lösning? Hur kan försvaret av sociala rättigheter utvecklas till en fråga om makten över välfärdssamhället? Kan klimatprotesterna leda till en nödvändig klimatomställning under arbetarkontroll.? Och hur ser det internationella perspektivet ut? Ett rött Europa eller Svexit? Förutom från våra egna led och Socialistiska Partiet kommer föreläsare och kommentatorer från Vänsterpartiet och andra delar av vänstern att medverka.

Vi bjuder nu in alla intresserade till två fullmatade dagar 9-10 februari på Södergården, Götgatan 37 i Stockholm. Ingen deltagaravgift. Anmälan och frågor skickas till vinterskola@internationalen.se