Nytt flygblad: Ekosocialism enda vägen!

Nytt flygblad från SP om ekosocialism som snart skall spridas på gator och torg:

Ekosocialism enda vägen!

Vi har just upplevt den varmaste svenska sommaren i modern tid. Tecknen på att vår värld går mot en period med förvärrade klimatförändringar blir alltmer uppenbara, tydliggjort av smältande arktiska isar, kalvande glaciärer och förhöjda havsnivåer. Det är bråttom med att få till stånd resoluta politiska åtgärder för att vi ska ha någon möjlighet att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader i förhållande till förindustriell tid.

Vad bör göras utifrån en svensk horisont? Socialistiska Partiet föreslår bland annat:

Massiv satsning på solenergi: År 2016 kom endast 0,09 procent av vår el från solen, en försvinnande liten del som inom en snar framtid bör öka radikalt, därför behövs det satsningar i mångmiljardklassen. Nyckeln här är bildandet av ett statligt bolag med lokala filialer i alla Sveriges 290 kommuner.

Ställ om produktionen: Sveriges högteknologiska industri bör inriktas på en miljömässig uthållig produktion.. Det är till exempel ingen naturlag att Volvo ska producera just bilar. Hela denna svenska industris flaggskepp kan ställas om mot förnyelsebar energi. Det skulle exempelvis kunna handla om framställandet av solpaneler eller vindturbiner.

Bygg ut järnvägen: Vi måste få en transportsektor där järnvägen är helt dominerande. Gods bör överföras från landsväg till järnväg och privatbilismen bör också radikalt reduceras.

Skärp beskattning på miljöskadliga livsmedel: Vårt ohållbara köttätande – med massiva växthusgasutsläpp som följd – måste minskas drastiskt. Därför bör det, som en av många åtgärder, införas en köttskatt.

Ytterst, för att bland annat ovanstående åtgärder ska få ett verkligt genomslag, är det dock nödvändigt att vi styr bort från dagens kapitalistiska profitjakt och tillväxtraseri. Samhällets grundfundament måste istället vara ett gemensamt ägande och produktion för behov – i nära samklang med naturens ekologiska förutsättningar. Det vi i Socialistiska Partiet kallar för ekosocialism. Men en sådan samhällsutveckling är inte i de nuvarande politiska och ekonomiska makthavarnas intresse För att vi ska ha en chans att gå i riktning mot ett ekosocialistiskt samhälle krävs att gräsrotsaktiviteten höjs markant, inte minst handlar det om folkrörelsesamverkan – att det knyts starkare band mellan miljörörelsen och de arbetandes fackliga organisationer.