Stoppa nedskärningarna på Karl Johansskolan!

Debattinlägg från socialister i Göteborg:

Karl Johansskolan är åter igen på tapeten. Nyheter om nedskärningar på skolan har publicerats i stort sett dagligen: 3 av 6 specialpedagoger skall bort och 6 av 14 elevassistenter skall bort mycket snart. Som förälder till barn på skolan blir man naturligtvis mycket orolig och på det möte tisdagen den 21 mars som hölls på skolan var det nog inte många som blev mindre oroliga. Skolledningen tillsammans med den inbjudna tjänstemannen förnekade bestämt att de nedskurna resurserna skulle ha någon allvarligt negativ effekt.

Detta mantra har repeterats till förbannelse under decennier av sparande på skolor. Men alla som har ögon att se med ser att personaltätheten är av avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet, speciellt när det kommer till barn.

Karl_Johansskolan_i_Göteborg

Lärarfacket Lärarnas Riksförbund har redan varnat i en riskanalys om Karl Johansskolan att personalen redan är idag är alldeles för hårt pressad och att lärare tvingas arbeta extra med att stödja fritidspedagogernas arbete.

Vi ställer oss mycket frågande till vilken nytta den rödgröna majoriteten ser i att gå med på så snäva budgetramar som det här. Beslutet kom dessutom ironiskt nog knappt två veckor efter att Miljöpartiets Gustaf Fridolin annonserat att regeringen skulle göra en satsning med ”Elevhälsa och speciallärare i fokus”.

Vi vill gärna påminna Gustaf Fridolins partikamrater i staden om orden ”Lösningen på skolans utmaningar ligger inte i fler ogenomtänkta reformer. Den ligger i arbetsro och mer förtroende för lärarna”.

Vi ifrågasätter också att S och V släpper igenom beslut som i praktiken saboterar förtroendet för en offentligt driven skola. Det är att bjuda förespråkarna för friskolor på gratis politiskt utrymme.

Jacob Oscarson förälder till barn på Karl Johansskolan

Anita Blixt Lärare

Magnus Johansson Lärare

Medlemmar i Socialistiska Partiet i Göteborg