Möte: Bilens reformation – som industri och transportmedel

Under kvällen kommer Lars Henriksson att behandla två områden, Förändringen av fordonsindustrin och Förändringen av människors relation till bilen. Ser vi just nu slutet för bilen som transportsystemets bärande balk?

Efter det kommer Filip Hellquist från Sunfleet attutveckla ett par frågeställningar utifrån erfarenheter av mångårig bilpoolsverksamhet. Hur ser nya tidens bilägande ut? Är det en del av livsstilstrenden av delande?

Lars Henriksson är frilansskribent och debattör, men framför allt sedan slutet av sjuttiotalet bilarbetare vid Volvo Personvagnars monteringsfabrik i Torslanda. Lars Henriksson avlivade myten om »den gröna bilen« i och med boken Slutkört där han bland annat visade med konkreta exempel hur bilindustrin själv kan bidra till lösningen. Nu tar han oss vidare i diskussionerna om fordonsindustrins omställningsproblematik inför miljön och framtiden.

Filip Hellquist är regionansvarig i Västsverige på Sunfleet. Företaget startades som ett utvecklingssamarbete mellan Volvo och Hertz. De startade utifrån insikten om att det fanns ett glapp mellan permanent ägande och biluthyrning. Idag har Sunfleet utvecklats till Sveriges största bilpoolsföretag.

Daniel Nordin, IfM och Johanna Lindblad, Ifm kommer att hålla ihop kvällens föredrag och diskussioner.

1 april, kl.18.00.

ArrStiftelsen Ekocentrum i samarbete med Studiefrämjandet Göteborg – Mölndal  Aschebergsgatan 44