månadsarkiv: oktober 2017

Offentligt möte: Motståndet vid makten

Offentligt möte: Motståndet vid makten – Att bekämpa nyliberalism

Podemos till Göteborg:

Den nyliberala politik med nedskärningar, privatiseringar och avregleringar som ligger till grunden för EU har från första början mött motstånd över hela Europa. Här och var har folkrörelser lyckats slå tillbaka angreppen, men de drivs ändå vidare. Efter krisen 2008 har motståndet fött nya politiska rörelser som Syriza, Podemos och Jeremy Corbyns omskapade Labour. För första gången blev det tänkbart med regeringar som bryter med EU:s högerpolitik. Syriza misslyckande var ett allvarligt bakslag. Vad krävs för att en regering ska kunna bryta nyliberalismens grepp i dagens Europa?

Alex Merlo arbetar som assistent åt Miguel Urbán, EU-parlamentariker för Podemos, och är även med i Socialistiska Partiets systerorganisation, Anticapitalistas, som var med och grundade Podemos.
Alex Merlo kommer att tala om möjligheter och risker med att ett parti som kommer ur det folkliga motståndet hamnar vid makten. Hur går det att föra en radikal arbetarpolitik mot EU:s institutioner och kapitalets väldiga makt genom att bli vald till parlament och lokala församlingar?

Arrangemanget kommer uppdateras efter hand.

Fika & bokbord

Arr. Socialistiska Partiet

Torsdag 16 november kl.18.30, Viktoriahuset, Linnégatan 21

Kristallnatten

Fackeltåg till minne av kristallnatten

Natten mellan 9 och 10 november 1938 inföll höjdpunkten för de pogromer nazisterna iscensatte över Tyskland. Hundratals judar mördades och tiotusentals skickades till koncentrationsläger. Flera hundra synagogor brändes och mängder av judiskägda butiker vandaliserades. Denna ”kristallnatt” var en testballong: hur skulle den stora befolkningen reagera på den nazistiska våldsdåden? När de folkliga reaktionerna uteblev låg vägen öppen för de kommande årens massförintelse. De kommande åren mördade nazisterna miljontals judar, romer, fackföreningsaktiva, homosexuella, oppositionella och funktionsnedsatta.

Men rasismen försvann inte, den lever kvar i politikens finrum, på nätets ljusskygga forum och som våldsverkare och mordbrännare, miljöer som bidrar till att normalisera hat och en människosyn att vissa inte är lika mycket värda. Idag breder rasistiska rörelser åter ut sig i Europa, till och med sådana som öppet hyllar nazitidens folkmordspolitik. Ännu lever minnet av 30- och 40-talets ohyggligheter och när dessa gengångare från en mörk tid nyligen försökte marschera i Göteborg möttes de av en väldig antirasistisk mobilisering som ledde till att de tvingades försvinna med svansen mellan benen. Den 30 september blev en dag att minnas med stolthet för alla som värnar människovärdet.

Den 9 november samlas vi återigen för att minnas och hedra nazismens offer. Men inte bara som en tradition med blicken bakåt, utan som ett löfte att bekämpa rasismen, här och nu, vilka former den än tar sig och vem den än riktar sig mot. Ett löfte om att inte stå passiva när fascismen visar sig.

Ett löfte om att tillsammans försvara människovärdet.

Vi manifesterar under de fyra parollerna:
Inga fler kristallnätter
Vi låter det inte ske igen
Stoppa rasismen
Försvara människovärdet

Vi kommer gå genom Göteborg i ett fackeltåg.
Lista med deltagande arrangörer kommer läggas upp.
Plats uppdateras så fort vi beviljats demonstrationstillstånd.

Enighet i handling?

Öppet brev från Socialistiska Partiet i Göteborg till V GBG:

Det politiska läget är bistert, i Sverige och i världen, det behöver vi knappast påminna om.
Det är lätt för många att tappa tron på att en annan värld är möjlig eller ännu vanligare – att aldrig stöta på tanken att världen kunde se ut på ett annat sätt än det gör idag.

Även om den ekonomiska eliten miste det mesta av sin gloria när systemet senast havererade 2008 förändrades varken politiken eller ekonomin. Tvärtom fick bankerna en återställare, spekulationsekonomin kunde rulla på, ojämlikheten och de osäkra jobben fortsatte att öka. Trots högkonjunkturen präglas de flesta arbetsplatser av urholkade rättigheter, tystnad och passivitet. Krisen var ett missat läge för arbetarrörelsen och vänstern. Istället är det främst reaktionära och arbetarfientliga krafter av olika schatteringar – nationalistiska, religiösa, rasistiska – som lyckats slå mynt av situationen.

Men det finns undantag, glimtar av ljus i mörkret, där en ny vänster överraskande trätt fram och skapat entusiasm och hopp bland många människor. Sanders, Corbyn, Podemos, Syriza och andra rörelser utgör en brokig skara, var och en med sina styrkor och svagheter. Gemensamt för dem är att de väckt engagemang och tilltro till den egna politiska förmågan bland nya grupper genom att tydligt bryta med gamla politiska mönster, system och ramar.
Vi undersöker nu intresset och möjligheten att göra något åt det hållet i Göteborg inför valet 2018 och undrar om ni är intresserade av att diskutera detta. Hur det skulle se ut vet vi inte men vi tror att det skulle var möjligt med en bred kampanj som utgår från en rad av de frågor som angår den stora majoriteten av dem som bor i vår stad. En hel del av lösningarna ligger inte inom den traditionella kommunalpolitiska nivån eller till och med utanför de ramar som den politiken vanligtvis rör sig inom. Vi tror dock att det är nödvändigt att även ta upp sådana övergripande frågor i en valkampanj för att visa att en annan utveckling är möjlig.
Vi ser inte detta som en tillfällig kampanj utan som ett långsiktigt projekt, ett steg i att bygga en bred och långsiktig vänster med rötter i sociala rörelser.

Vi förstår att de flesta inom Vänsterpartiet skulle se detta som ett farligt vågspel som riskerar det trygga samarbetet i fullmäktige och inkörda hjulspår i nämnder. Det kan vara lätt att avfärda oss i SP som inte har något sådant riskera. Men vi kan inte låta bli att fråga: handen på hjärtat är ni nöjda med er politiska roll idag? Att i bästa fall kunna påverka detaljer i det lilla medan utvecklingen i stort rusar iväg åt fel håll? Eller vågar ni tänka tanken att tillsammans med andra bygga upp en ny typ av politisk rörelse som på allvar utmanar Socialdemokrater och borgare om ledningen och makten? Och inte minst för att hejda och driva tillbaka SD och andra rasistiska grupperingar som leder in mångas berättigade missnöje i destruktiva och felaktiga banor. Den snabbt uppkomna och prestigelösa breda mobilisering som uppkom inför 30 september i år gav en glimt av vad som är möjligt.

Vi tror att det vore möjligt att starta en sådan politisk motkraft och att det viktigaste då är en politisk grund som kan tända gnistor och skapa en tilltro till människors förmåga att förändra samhället.

Som Bernie Sanders påpekade under hela sin kampanj: det är inte valda politiker som kommer att ändra saker och ting, det har alltid varit rörelser, människor organiserade kring gemensamma intressen, som förändrat samhället. På så sätt har saker som uppfattats som orealistiska förvandlats till självklarheter.
Vi tror att ett parlamentariskt arbete som ser som sitt främsta syfte att bygga sådana rörelser är det som kan förändra samhället, inte överenskommelser och tysta förhandlingar i kanslihus och kommunala styrelserum.

Vi undrar alltså om ni är intresserade av en förutsättningslös diskussion om ett sådant initiativ.
Några centrala punkter för en sådan rörelse tror vi skulle kunna vara dessa:
För det första måste den genomsyras av ett tydligt ”Vi mot dem”-perspektiv, en klassmässig profil i stil med det ”We are the 99%” som Occupyrörelsen formulerade vid senaste krisen. En enighet mellan alla som inte är vinnarna i samhället mot dem som ha den ekonomiska makten, tvärt emot alla dem som predikar splittring efter religiösa eller nationella linjer.
Den behöver lyfta fram klimatet som en systemfråga som inte kan lösas genom tekniska knep eller privata handlingar utan att också det handlar om makten. Att sluta planera samhället efter kapitalets behov utan efter människors behov inom naturens ramar.

En jämställdhet som inte handlar om fler kvinnliga bankdirektörer utan om att all diskriminering måste upphöra, om att stödja kvinnors kamp för sina rättigheter, lika lön och mot sexuellt våld.
Bort med marknaden ur välfärden! Både aktiebolagen och de marknadssystem som trängt in den offentliga verksamheten. Lita istället på personalen och ge dem resurser, inflytande och förutsättningar att göra det goda jobb de vill.
Rasismen måste kläs av som en falsk förklaring och något som bara splittrar oss och gynnar överklassen.

Givetvis behövs en rad konkreta krav som skulle kunna tas fram i samråd med olika rörelser och engagerade enskilda och grupper staden, alltifrån bostadsbygge åt vanligt folk till att återta hamnen i kommunal drift.

Anita Blixt och Magnus Johansson, styrelsen för SP Göteborg

Fira internationella Kobanedagen

På scen:
Serhado
Koma Sema (kurdisk dansgrupp)
Tunari (boliviansk dansgrupp)

I januari 2015 drevs IS/Daesh ut ur staden Kobanê, i norra Syrien, och sedan dess kämpar befolkningen för återuppbyggnad och för att skapa trygghet och framtidstro. Under lång tid har rörelsen för självstyre och rättvisa vuxit sig allt starkare i norra Syrien. Kurdiska, turkmenska, assyriska och arabiska förband strider tillsammans i Syrian Democratic Forces (SDF) för att driva ut IS/Daesh från dess självutnämnda huvudstad Raqqa.

Kobanê är fortfarande i stort behov av bistånd och dess framtid berör oss alla. Staden är fortfarande en internationell symbol, inte bara för det folkliga, uthålliga motståndet mot IS utan även som en symbol för demokrati, jämställdhet och samexistens mellan folkgrupper.

Därför kommer Internationella Kobanêdagen uppmärksammas söndag 29 oktober i Göteborg.

Manifestationen kommer att hålla på Gustav Adolfs torg där kommer att bli musik, dans och tal.

SP är med och mobiliserar

29/10 kl.13.00-15.00

Gustav Adolfs Torg

Affisch till 8/11

Avdelningsmöte 171025

Medlemmar och sympatisörer hälsas välkomna till avdelningsmöte onsdagen 25:e oktober kl.18.30 på partilokalen. Dagordningspunkter är utvärderingen av 30/9, valet 2018, kommande verksamhet och besök av organisationen Revolution. Fika finns att köpa. Välkomna hälsar avdelningsstyrelsen.