Stå upp för Afrin!

Attackerna mot Afrin i norra Syrien har nu pågått sedan den 20 januari och folket tillsammans med självförsvarsstyrkorna YPG och YPJ har visat på heroiskt motstånd mot Natos näst största armé. Med jetplan och artilleri och tusentals allierade jihadister har de jämnat byar och städer med marken och begått avskyvärda krigsbrott mot civilbefolkningen.
Turkiska marktrupper är nu bara några kilometer från staden Afrin. Under tiden bombar Turkiska flygvapnet civila inne i staden. Man har även slagit ut infrastruktur och det finns inte längre någon vatten- eller elförsörjning i staden.

Afrin har varit en fredlig oas i krigets Syrien framförallt för dem som varit tvungna att fly undan Islamiska Staten. Nu måste de fly igen. Allt medan västmakterna ser på.

Det bor fler människor i Afrin än vad det gör i Göteborg. Utan el och vatten väntar en humanitär katastrof. Den turkiska regimen hade inte haft möjlighet att bomba Afrin om västvärlden och Rysslands inte givit sitt tysta medgivande. Det är därför vi, folket måste stå upp för Afrin när stormakterna sviker.

Direkt demokrati, kvinnlig frigörelse och ekologi är vad staden vilar på. Turkiet och IS vill krossa Afrin, inte för att stadens invånare utgör ett militärt hot. Inte för att Afrins invånare är terrorister. Utan för att de visar omvärlden vad verklig demokrati och jämlikhet faktiskt är.

Folken i Afrin lever sida vid sida. Kurder, araber, turkmener, yezidier och alawiter organiserar sig själva enligt demokratiska strukturer där män och kvinnor deltar på lika villkor. De visar för kvinnor i hela Mellanöstern och resten av världen att jämlikhet kan segra, för den som reser sig och kämpar. Detta kan Turkiet naturligtvis inte tillåta.

Folken i Afrin har bett omvärlden om stöd och solidarietet. Det är dags för oss att visa just detta. Göteborg har en stark tradition av internationellt solidaritetsarbete. Göteborgarna stod upp för FNL och emot apartheidregimen i Sydafrika. Det här är inget annorlunda. En fascistisk regim anfaller ett feministiskt, socialistiskt och demokratiskt samhällsbygge.

Afrin har visat oss att en annan värld är möjlig.
Låt oss visa Afrin att vi står med dem!

Turkiska armén ut ur Afrin!
Stoppa Europeisk vapenexport till Turkiet!
Flygförbud över Afrin!
Skicka hem Turkiets ambassadör!

NCDK Göteborg & Rojavakommittéerna

17/3 kl.13.00-15.00 Götaplatsen