Alla till Heden 30/9!

Uttalande från Socialistiska Partiet i Göteborg:

Samling mot nazismen 30 september!

Att nazisterna i NMR fått tillstånd att paradera i centrala Göteborg 30 september är mycket allvarligt. Det är en del i försöken från denna terrorgrupp att komma ut i offentligheten för att vidare kunna sprida sitt hat och bereda vägen för fler våldsdåd. Att tro att det är möjligt att tiga ihjäl sådana grupper är inte bara naivt, tvärtom är det direkt farligt. Nazisterna vill behärska gatorna genom hot och våld för att skrämma vanliga människor till tystnad och passivitet. Och därför är det av avgörande betydelse för ett solidariskt samhälle att de inte lyckas med detta förhatliga uppsåt. Varken nu på lördag i Göteborg eller vid andra tillfällen.

Att vi inte heller kan förlita oss till staten eller de etablerade politiska partierna har förspelet till lördagens manifestation tydligt visat. Polisen, som givit nazisterna tillstånd att paradera några hundra meter från Göteborgs synagoga på Jom Kippur-dagen (som förvaltningsrätten nu har ändrat på), tipsar nazisterna om hur de skall undvika att bli gripna för lagöverträdelser och bygger burar i källaren där de planerar att anhålla motdemonstranter som inte har begått något brott. Samtidigt planerar partierna i fullmäktige att hålla en manifestation dagen innan på Gustav Adolfs torg istället för att solidarisera sig med de folkliga protesterna mot nazisternas hatmarch på Heden dagen efter. Detta visar bara att de etablerade partierna fjärmar sig mer och mer från vanligt folk och försöker passivisera sina egna medlemmar till lördagens viktiga manifestation.

Nazisterna kan inte heller mötas med individuella angrepp med våld av självutnämnda politiska förtrupper. Sådana taktiklösa tilltag slutar oftast i meningslösa konfrontationer mot polisen och med negativa skrivier på förstasidorna i tidningarna. Detta leder i sin tur bara till en politisk återvändsgränd med minskad folklig mobilisering och fokus på vänsterns våldsmetoder.
Det som krävs är en massiv och bred mobilisering av alla motståndare till den rasistiska skuggmiljöns stormtrupper. Då måste också alla som deltar vara eniga om syfte och taktik. Ingen har rätt att använda en sådan manifestation som kuliss för sin egen destruktiva aktivitet. På lördag finns inget utrymme för sekterism, organisationsegoism eller dolda dagordningar. Alla demokratiska krafter värda namnet är skyldiga att sluta upp mot nazismens hatiska budskap på våra gemensamma gator och torg i Göteborg.

Organiserade och gemensamma åtgärder för säkerhet och självskydd är också nödvändiga, det visar erfarenheterna från otaliga tillfällen och behöver organiseras i god tid innan. Det är ofta en förutsättning för att demonstrationer ska kunna bli så säkra och fredliga som vi vill. Socialistiska Partiet kommer att göra vad vi kan för att den anti-nazistiska manifestationen ska bli så stor, stark, bred och fredlig som möjligt.

Fascism och rasism av alla de slag slag behöver bemötas när den visar sitt fula tryne på gatan. Men det viktigaste sättet att bekämpa den på lång sikt är att slå mot den uppochnervända världsbild de predikar, där motsättningarna går mellan folk och nationer och inte mellan klasser. Det gör vi framför allt genom att gemensamt ta strid för våra intressen på arbetsplatser och i samhället i stort. En av de viktigaste sakerna är att mobilisera på arbetsplatserna. Nazismen är en svuren fiende till allt vad facklig organisering heter och alla stadens fackföreningar, på de enskilda arbetsplatserna och på högre nivåer, borde ha sin självklara plats i protesterna. När ekonomiska och sociala intressen står på spel då måste vi hålla samman mot våra verkliga motståndare, de kapitalägare som tjänar på att arbetare och tjänstemän splittras. När vi uppträder som kollektiv är det lätt att visa att hathögerns svar är felaktiga och deras falska gemenskaper är farliga för den stora majoriteten.

Inga nazister i Göteborg!

Alla till Heden 30 september!

Avdelningsstyrelsen för SP i GBG