20046319_1746082522073150_3511559755122281338_n

Allt stöd åt sopåkarna – slå tillbaka bolagstyranni, klassdomstol och strejkbryteri

Strejken bland Stockholms sopåkare mot lönesänkningar har utvecklats till naket klasstyranni från bolaget och med uppmaning till strejkbryteri från Stockholms ”röd-grön-rosa” styrda kommuns sida. När detta skrivs på onsdagen har ett stort antal sopåkare hos RenoNorden sagt upp sig i protest inför fredagens stämning till Arbetsdomstolen, hot om höga böter, skadestånd och avsked.

Bakgrunden är att RenoNorden, Nordens största sophämtningsbolag, försökt sänka sopåkarnas löner med upp till tiotusen kronor per månad samt krävt att de anställda ska inventera alla nycklar till stadens soprum så att bolaget får ökad makt över deras arbete. RenoNorden, ökänt för att lägga sig extremt lågt i upphandlingar och därmed kapa åt sig kommunala kontrakt och trettio procent av marknaden i hela Norden, söker vältra över sina kostnader på personalen. Det öppna syftet är att upprätthålla en hög vinstmarginal trots den låga prissättningen.

Sopåkarnas beredskap att gå ned fem procent i lön har mötts av krav på längre arbetstider, bestraffning i Arbetsdomstolen och avsked. RenoNordens oförsonliga bolagstyranni utgör återigen ett exempel på hur kapitalet söker erövra mark på arbetets bekostnad. Med hjälp av den klasspolitiska Arbetsdomstolen, som ligger utanför det vanliga rättssystemet och vars domar inte kan överklagas, ska arbetarna knäckas och varnande exempel sättas för alla lönearbetare.

Upphandling av kommunal sophämtning sker på tjänstemannanivå enligt regler om lägsta pris. Men det vore ett ynkligt medlöperi om inte det ”röd-grön-rosa” Stockholmsstyret i detta läge satte ner foten, bröt samarbetet med RenoNorden och återförde sophanteringen till kommunal regi med goda villkor för de anställda. I synnerhet måste förvaltningens uppmaningar till strejkbryteri fördömas och ansvariga tjänstemän skiljas från sitt uppdrag.

Under tiden är det nödvändigt att alla som försvarar arbetets rätt gör vårt yttersta för att stötta sopåkarnas kamp – och möjligheter att ta sig igenom denna utan alltför stora umbäranden. Sopåkare på andra bolag, som Liselott Lööf, har lagt mer arbetet, i Malmö och på andra håll varnas om berättigade stridsåtgärder.

Förbundet Arbetarsolidaritet har startat en insamling och anslagit tjugotusen kronor till de strejkande sopåkarna och deras familjer för att stötta inför AD-böter.

Alla kan bidra till insamlingen vars medel går oavkortat till de stridande sopåkarna.

Swish: 1236992952
Bankgiro: 418-6482

Solidaritet med de kämpande sopåkarna!

Slå tillbaka RenoNordens bolagstyranni!

Nej till klassdomstol och AD-böter!

”Röd-grön-rosa” Stockholmsstyret: Sparka ut RenoNorden!

Kommunalisera sophämtningen med goda arbetsvillkor!

Socialistiska Partiet