Hamn4an förtjänar allt stöd!

I tisdags började hamnarbetare vid containerhamnen i Göteborg strejka för sina fackliga rättigheter. De står inför en vild arbetsköpare som vägrar följa gällande avtalsregler och istället varslat ett 50-tal arbetare om uppsägning. De vilda vill nu inskränka på självklara saker såsom semesterledigheten liksom rätten till föräldraledighet. De vilda försöker till och med intervenera den fackliga organisationen och bestämma om vem som ska föra arbetarnas talan!

Den vilda arbetsköparen vägrar erkänna Hamn4an som hamnarbetarnas rättmätiga fackliga organisation trots att 85 procent av Göteborgs hamnarbetare har sin fackliga hemvist just i Hamn4an. Att Transports toppar inte gör det självklara och ställer sig på Hamn4ans sida i denna konflikt med företagsledningen är bedrövligt sett ur facklig synvinkel.

16387302_1728987310748490_3843384852153756043_n

För en gångs skull ställer sig en demokratisk kämpande fackförening på medlemmarnas sida och tar kamp för sina intressen. I detta läge kan vi inte låta Hamn4an vara ensam i sin kamp – deras kamp är alla arbetares kamp och då är solidariteten som ska stå i första rummet. Hamn4an vänder sig nu till hamnarbetarförbund runt om i världen för att få stöd eftersom konflikten tycks kunna pågå under en längre tid. Det vore ytterst märkligt om inte arbetarrörelsen i Sverige ger de kämpande vårt stöd.

Hamn4ans kamp för självklara fackliga fri- och rättigheter är alla arbetandes kamp. Det är klart som bara den att arbetsköparen måste tvingas att respektera ingångna avtal – det är en självklarhet att hamnarbetarna måste slå vakt om rätten till deras jobb och arbetsmiljö! Dags att ta tillbaka hamnens verksamhet i kommunal regi! Om fackföreningsrörelsen gjorde det Hamn4an gör idag skulle vi idag ha ett starkt arbetarkollektiv. Det måste därför vara slut med patronfasoner! Varje fackförbund värt namnet måste handla solidariskt med hamnarbetarna i Göteborg!

Rött Forum ger sitt hjärtliga stöd till Hamn4ans strejk i Göteborgshamn och uppmanar hela fackföreningsrörelsen att göra detsamma!