75 år sedan Kristallnatten och Europa blundar igen

75-årsminnet av Kristallnatten kan inte bara handla om att sörja och hedra dåtidens offer. I dagens Europa formas åter en jordmån för pogromer och förintelsekampanjer som då skördade miljontals offer, skriver bland andra George Braun, Judiska församlingen i Göteborg.

På kvällen den nionde november 1938 inleddes det första av två skräckens dygn för judar i det Tyska riket. Naziregimen i Berlin gav klartecken för en organiserad pogrom riktad mot judar och judisk egendom i Tyskland och Österrike. Mer än 1 000 synagogor brändes, ett hundratal personer dödades på plats och nära 30 000 judiska män deporterades till koncentrationsläger. Vi vet att 2 000 av dem dog inom tre månader.

Det krossade glas som gnistrade som kristall på städernas gator kom från skyltfönstren till mer än 7 000 förstörda butiker med judisk anknytning och från bostäder som plundrades och vandaliserades av SA-styrkor och civila lynchmobbar.

Kristallnatten beskrivs ofta som en ögonöppnare. I backspegeln är det lätt att se vägen från novemberpogromen till de svarta åren då minst 12 miljoner människoliv skördades i nazistiska dödsläger, framför exekutionspatruller eller maldes till döds i slavarbete. Ungefär hälften av offren var judar. Bland de övriga fanns romer, resande, slaver, personer med funktionshinder, homosexuella och politiska motståndare.

De flesta valde att blunda

För dem som ville se var förföljelsen uppenbar efter den 9 november. Ändå valde de flesta att blunda. Antisemitismen var inte isolerad till Tyskland. De flesta länder i världen höll gränserna stängda för flyende judar.

Men inte heller kristallnätterna kom utan förvarning. I det tyska riket hade raslagarna skruvats åt successivt sedan det nazistiska maktövertagandet 1933. Nürnbergförordningarna från 1935 fråntog judar, romer och resande samt färgade av afrikansk börd deras tyska medborgarstatus och därmed rätten att inneha offentliga ämbeten. Dessa grupper förbjöds också att ingå äktenskap eller ha sexuella relationer med ”tyskar”. Hbtq-personer förföljdes som dekadenta, psykiskt och fysiskt funktionshindrade som undermåligt rasmaterial. Deras arvsanlag fick inte spridas. Ideologiska motståndare till rasförföljelse, militarism och nationalism fängslades som statsfiender.

I ett vidare europeisk perspektiv frodades idén om att människovärdet kan villkoras utifrån etnicitet, kön, normavvikelser, religion och ideologi i ett tankegods sammansatt av nationell chauvinism och föreställningar om europeisk överlägsenhet.

Återigen jordmån för pogromer

Mot en sådan bakgrund kan 75-årsminnet av kristallnatten inte bara handla om att sörja och hedra dåtidens offer. I dagens Europa formas åter en jordmån för pogromer och förintelsekampanjer som då skördade miljontals offer. Aldrig sedan Andra världskriget har så många folkvalda rasister huserat i Europas parlament. I nästan alla länder i Europa möter romer och resande förföljelse, förtal och fattigdom. Utomeuropeiska flyktingar möts av stängda gränser och tvingas leva som papperslösa i samhällenas yttersta marginaler. Många möter döden i öknar, på hav, och berg på sin flykt undan krig, förföljelser och fattigdom.

I Ungern skanderar nyfascisterna i Jobbik mot judar som landsförrädare och romer som kriminella medan ledande företrädare för regeringspartiet Fidesz faller in i kören. På gatorna jagas romer och flyktingar av Jobbiks militanta stödtrupper. Också i Grekland misshandlas och mördas flyktingar och politiska motståndare av högerextrema huliganer medan deras parlamentariska representanter i Gyllene Gryning ivrigt förnekar att Förintelsen alls ägt rum.

Islam utmålas på många håll i Europa som det nya hotet mot kulturell och etnisk homogenitet. Såväl muslimer som judar utsätts för fysiska och verbala angrepp när de manifesterar sin grupptillhörighet med traditionella och religiösa symboler.

I Ryssland och på många andra håll har myndigheternas förföljelse av hbtq-personer hårdnat och berövat dem rätten att offentligt uttrycka sin identitet.

Främlingsfientlighet normaliseras

Också i Skandinavien normaliseras främlingsfientlighet och rasism. Skånepolisen beskriver ett register med beteckningen ”kringresande” vilket enbart tycks innefatta personer med romsk anknytning som ett verktyg för att bekämpa brott. Bara två år efter Breiviks massaker på 77 unga socialdemokrater i Norge har främlingsfientliga Fremskrittspartiet tagit plats i kabinettet. Några veckor senare uttrycker partiets vice partiledare att romer bör förbjudas i landet, ett eko från 20-talets ras- och kulturlagar.

Vi som undertecknar detta kan ha olika åsikter i en mängd samhällsfrågor. På Kristallnattens 75-årsdag vill vi manifestera tillsammans för alla människors lika värde. Mot rasism, antisemitism, islamofobi, antiziganism och homofobi. Inga fler kristallnätter.

George Braun

Judiska församlingen i Göteborg

Katarina Katz

Judar för Israelisk-Palestinsk Fred

Kaj Heino

ordförande RFSL Göteborg

Simon Wallengren

ordförnade Kulturgruppen för resandefolket

Masoud Vatankhah

Göteborg mot rasism

Andrea Thibault

ordörande Göteborgs rättighetscenter

Lena Bergström

Stolta föräldrar till HBTQ-barn

Beatrix Karlsson

Asylkommittén

Cecilia Dahlman Eek (S)

riksdagsledamot

David Lega (KD)

kommunalråd Göteborg

Thomas Martinsson (MP)

kommunalråd Göteborg

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot Göteborg

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd Göteborg

Mats Pilhem (V)

kommunalråd Göteborg

Deeqo Hussein (PP)

Björn Wikman

ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg

Jimmy Broberg (S)

Socialdemokrater för tro och solidaritet

Hans-Owe Arvidsson

präst, Högsbo församling

Anders Svensson

Socialistiska Partiet

Alex Sen

Internationella Socialister

Siavosh Derakhti

verksamhetschef UMAF, Unga mot antisemitism & främlingsfientlighet (Raul Wallenbergpriset 2013)

Alex Bengtsson

stiftelsen Expo