SP: Ge inte vika för borgerliga ultimatum

Ge inte vika för borgerliga ultimatum

-Mobilisera mot utpressningen

Att Centern och Liberalerna står för högerinriktad marknadspolitik har under en tid dolts bakom deras motstånd mot Sverigedemokraternas rasism. ”Anständigt”, har det hetat. Deras fräcka ultimatum till Stefan Löfven att, med Jan Björklunds ord, ”göra en rejäl högersväng” för att släppa fram en S-regering, demaskerar dem nu i sin ynkedom.

Här serveras krav på att öppna slussarna för mer av den högerpolitik som redan under de senaste decennierna producerat växande klyftor, social misär och rasism. Skatten ska sänkas drastiskt för höginkomsttagare som ska få ökat utrymme för ”rut”-tjänster, utförda av ”nyanlända” med särskilt låga löner beslutade av staten. Härtill ska marknadshyror införas i nyproduktionen så att välbeställda med tjockare plånbok gynnas samt arbetsrätten uppluckras så att resterna av anställningstrygghet förpassas till historien.

”Liberala reformer”, sammanfattar Annie Lööf det hela. Gott. Då vet vi att ”anständig” socialliberalism är ett avslutat kapitel för C och L. ”Liberalism” är lika med ”rejäl högersväng” och löntagarfientlig klasspolitik för att gynna de besuttna.

Inför sådan löjeväckande utpressning kan arbetarrörelsen aldrig vika sig, hur glädjande Alliansens sönderfall än må vara. All europeisk erfarenhet visar vad följden blir när en socialdemokrati gör upp med högern – jo, det är just C- och L-högern vi nu talar om – om den ekonomiska politiken..

Skärpt kapitalistisk marknadspolitik försvagar arbetarrörelsen ytterligare medan växande social otrygghet gynnar den nationalistiska och främlingsfientliga högern. Eftergifter för de ultimatum C och L ställer, i namn av att hålla Sverigedemokraterna borta, är i själva verket den bästa present dessa kan få.

Arbetarrörelsen, både S och V, måste resolut avvisa Centerns och Liberalernas utpressningsförsök. Blir följden nyval? Då tar vi det, med massmobilisering mot överklasspolitiken i fackföreningar och folkrörelser, på gator och torg. Gentemot en Allians i ruiner, sönderslitna Liberaler och anständighetsbefriad Center kan arbetarrörelsen samla ett växande samhällsblock kring välfärdsfrågor, jämlikhetslösningar, klimatansvar och social trygghet – mot både rasism och kallhamrade marknadsklyftor. Då tvingas den berömda ”mitten” bekänna färg, kvarvarande socialliberaler separera sig från marknadshögern och liera sig vänsterut.

Riskabelt? Visst, själva vår tid präglas av växande risk – till och med för överlevnad. Men att göra arbetarrörelsen och vänstern till den skärpta marknadskapitalismens femtehjul handlar inte ens om risk, utan om säker väg till nederlag.

Vänsterkrafterna måste nu förbereda motståndet underifrån. Attackerna mot lönerna, LAS, offentliga sektorn och strejkrätten måste mötas med folkligt motstånd som kan bära fram en vänster som i verkligheten kan utmana högerkrafterna, de nationalistiska så väl som de nyliberala.

Socialistiska Partiet 29 november