Uttalande om politiskt attentat mot Syndikalistiskt Forum

I natt skedde det ett sprängattentat mot Syndikalistiskt Forums bokcafé i Linnéstaden i Göteborg. I lokalen bedriver även Socialistiska Partiet och delar av redaktionen för veckotidningen Internationalen sin verksamhet med kontor och möteslokal.

Inga människor har rapporterats skadade i attentatet och de materiella skadorna är relativt lindriga. I skrivande stund vet polisen inte vem eller vilka gärningsmännen är. Men högst troligtvis är detta ett politiskt attentat riktad mot en del av den organiserade vänstern i Göteborg. Ett avskyvärt och livsfarligt utfört attentat som sannolikt har kopplingar till reaktionära personer på den yttersta högerkanten.

Sprängattentatet skall även ses i relation till det alltmer hårdnande samhällsklimatet i Sverige. Arbetarrörelsen och dess demokratiska organisationer har sedan länge varit på defensiven samtidigt som mörka reaktionära krafter har blivit mer aggressiva och vunnit ny mark. Detta exemplifieras dagligen genom sverigedemokraternas starka inflytande, brända flyktingförläggningar, hatbrott och nazistmarscher.

All solidaritet med Syndikalistiskt Forums bokcafé och dess hyresgäster som har sin dagliga verksamhet där!

Stöd bokcafeets verksamhet genom att fika och handla där!

Bekämpa alla reaktionära mörkerkrafter som inte ens skyr attentat och våld för att försöka skrämma demokratiska organisationer till tystnad!

Avdelningsstyrelsen för Socialistiska Partiet i Göteborg 161112