Inga fler kristallnätter!

kristallnatten

Natten till den 10 november 1938 brann synagogorna i Tyskland, judiska butiker och hem plundrades i tusental och hundratals människor mördades i en pogrom som gått till historien som Kristallnatten. Spontan folklig ilska, enligt naziregimen. En välregisserad statlig pogrom, för alla som ville se. En förövning för de kommande folkmorden.
Några månader tidigare hade 32 regeringar samlats i Evian för att diskutera den judiska flyktingfrågan – bara för att komma till slutsatsen att de av ekonomiska skäl inte kunde ta emot några.

Också idag drivs människor på flykt av krig och terror. Regeringarna svarar med taggtråd, gränskontroller och koncentrationsläger. Inte ens för den rännil som överlever flykten väntar trygghet. Medan högerextrema partier vinner politiskt inflytande och görs rumsrena brinner flyktingförläggningar och rasistmobben jublar på nätet.

Historien upprepar sig inte. Inte om vi inte låter den göra det. I november 1938 var det för sent att hejda den bruna floden i Tyskland. I dag i Sverige och Europa har vi ännu möjligheten. Men inte genom att sitta och vänta på att det ska blåsa över. Rasismen måste bemötas på gator och torg, i tidningsspalter och på nätet och framför allt på arbetsplatserna och i bostadskvarteren.

När vi idag, 9 november 2016, säger Inga fler Kristallnätter handlar det inte bara om att högtidlighålla och sörja ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia. Det är en uppmaning till motstånd och organisering, här och nu.

Socialistiska Partiet i Göteborg har tillsammans med Göteborgs rättighetscenter bjudit in andra partier och organisationer för en sedvanlig demonstration under den 9:e november. Då intresset har varit lågt har vi valt att uppmärksamma dagen själva i Brunnsparken. Intresserade organisationer som vill vara med på denna manifestaion kan kontakta oss på gbg@socialistiskapartiet.se eller 072-028 33 63.

Tal kommer att hållas. Se eventet för uppdateringar.

Brunnsparken, kl.17.00

Arr. Socialistiska Partiet