Budget får inte vara ett självändamål

jacob-valbild-liten

Jacob Oscarson, 40 år, är en av våra kandidater i kommunalvalet. Han presenterar sig här:

Jag heter Jacob Oscarson och är 40 år, jobbar som programmerare på ett företag jag varit med och startat själv. Jag ställer upp som kandidat för Socialistiska Partiet i Göteborg eftersom jag har varit politiskt intresserad och engagerad nästan hela mitt liv, hela tiden som någon form av socialist och med ett tydligt sidospår i miljöfrågorna.

I lokalpolitiken tycker jag Socialistiska Partiet behövs för att utgöra ett radikalare alternativ till Vänsterpartiet och för att SP tar arbetarrörelsens andra uppgift – politisk aktivism i vardagen – på mycket större allvar än vad Vänsterpartiet gör.

Vi kallar det här för folkrörelselinjen och den går i korthet ut på att medlemmar i SP engagerar sig praktiskt för frågor som berör människor i deras vardag, t ex för en bra skola för alla eller för att bemöta rasistisk hets.

Men syftet är aldrig att föra fram vår egen organisations förträfflighet och därigenom växa utan det som gör folkrörelselinjen till ett verkligt politiskt verktyg istället för en tillfällig taktik är att den stödjer människors spontana strider för bättre villkor. Sådana segrar anser vi är grogrunden för att rubba maktbalansen mellan de styrande och de som styrs.

Just lokalpolitiken passar ovanligt bra för just folkrörelselinjen. Personligen håller jag extra mycket uppmärksamhet på situationen i Göteborgs skolor (jag har barn i lågstadieåldern). Bara det faktum att det under det här året har varit nödvändigt för ett föräldranätverk att resa parollen ”Skollag eller budget?” visar med stor tydlighet att staden är i skriande behov av en kraft som gör något utöver att bara rösta nej i de parlamentariska församlingarna.

Vi lovar att vara en kraft som envist fortsätter att blanda oss i vardagspolitiken och ställa oss på de missgynnades sida i de kamper som gång på gång uppstår när politikens mest dominerande idé är att till varje pris hålla sig inom budgetramarna. Behoven först.