Uttalande från SP Göteborg: Nej till bygget vid Gröna vallen!

Uttalande från Socialistisk Politik Göteborg gällande Gröna Vallen:

Det finns sedan 2017 en plan för att bebygga delar av Gröna Vallen i Majorna (Kungsladugård) vilket syftar till att bebygga dess norra del med bostadshus, tillsammans med en idrottshall och ett underjordiskt garage och som nu har intensifierats. Vid en första anblick så kan det uppfattas som positivt, men skärskådar man det så kan det inte anses som annat än en ren katastrof. En aktionsgrupp har bildats för att motverka projektet.

Gröna Vallen är idag en öppen yta med fotbollsplan, bollbinge och lekplats tillsammans med en mindre parkanläggning, och har så varit sedan området byggdes. Denna är älskad och omtyckt av både de i området boende som besökare, och därtill av betydelse för det lokala idrottslivet. Om bygget genomförs så kommer detta att bli historia.

Idrottshallen avses att drivas som ett privat vinstdrivande bolag, och därmed kommer det inte att vara tillgängligt för alla men det blir kommunen som får stå för fiolerna. Något ytterligare behov för idrottshall än de kommunala som redan planeras i området finns inte. De boende i området kommer att förlora sina parkeringsplatser, då de som tillkommer i parkeringshuset kommer att givas till de boende i bostadsrättsföreningen. Detta kommer att leda till ökad biltrafik till men både för de boende som för miljön.

Bygget kommer därtill att blockera den befintliga skyfallsleden i området vilket kommer kraftigt öka översvämningsrisken, och biotopskyddad trädallé och planteringar försvinner. Området är också av stort kulturhistoriskt värde, och det kommer att skadas för alla framtid om projektet genomförs. Från alla synvinklar en miljömässig katastrof.

Därför är Socialistisk Politik Göteborg motståndare till bygget vid Gröna Vallen och förklarar sig solidarisk med Aktionsgruppen Gröna Vallen!

Göteborg 220105