Amnesti åt flyktingungdomarna!

Uttalande från Socialistiska Partiet med anledning av den nazistiska attacken på flyktingungdomar i Stockholm.

Nazister attackerade på tisdagskvällen flyktingmanifestationen på Mynttorget i Stockholm där hundratals unga sittdemonstrerar mot utvisningar till Afghanistan. Med någon typ av sprängmedel uppges, när detta skrivs, ett par unga ha skadats och förts till sjukhus.

Inte nog med den skrämmande statliga behandlingen av dessa unga som riskerar utvisning till terrorns Afghanistan där många av dem aldrig levt. Nu angrips de inte bara uppifrån, av statens utvisningshot och från sidan, när de rivs upp från boende och skola för att skyfflas runt av kommuner och Migrationsverket. Nu attackeras de även från gatan.

Istället för att välkomna dessa unga människor med värme och ge dem chansen att växa och utvecklas i trygghet, ska de alltså malas mellan nazisters hammare och statens städ.

Allt detta tal om mänskliga rättigheter, humanitet och demokrati som alltid riktas mot andra tycks effektivt dölja bjälken i svenska myndighetsögon.
—-
Det var hedervärt att – om än för ett ögonblick – hålla gränsen öppen för tusentals unga på flykt undan krig, våld och utsatthet. Men skamlig att lura dem in i en fälla av flerårig ovisshet och vanmakt – för att slutligen kastas ut efter Migrationsverkets verklighetsfrämmande riskbedömningar och groteska skelettvärderingar.

Dessa unga som tagit sig igenom så stora svårigheter vill inget hellre än att leva och utvecklas, studera och bidra till ett gott samhälle med en bättre framtid för sig själva, sina kommande barn och familjer – och för oss alla. Det är en lycka för ett samhälle att få en sådan möjlighet, något att tacksamt ta emot och varmt välkomna.

Istället framträder inför våra ögon i praktiken en mörk allians mellan myndigheterna däruppe och nazistiska gaturensare här nere.
—-
För socialister och humanister gäller att knyta samman en annan allians, mellan antifascister, flyktingförsvarare och anhängare av ett solidariskt samhälle där människan ses som tillgång, inte belastning.

Tillsammans för vakthållning och skydd av flyktingmanifestationerna!

Slå tillbaka nazisterna och bekämpa myndighetsövergreppen!

Amnesti åt flyktingungdomarna!

Socialistiska Partiet, Verkställande Utskottet
170809