Debatt om S-kongress och antikapitalistiskt motstånd

Onsdagen den 3 april samlades runt 30 personer på Socialistiska Partiets partilokal vid stigbergstorget i Majorna för att diskutera vad som egentligen händer med vår välfärd. Tanken med kvällen var att på ett informellt sätt tillsammans prata ihop sig om vad välfärdsstaten håller på att ta vägen, dela erfarenheter och diskutera vad vi vanliga medborgare egentligen kan göra. Att socialdemokraternas kongress för tillfället pågår i Göteborg blev den självklara utgångspunken och Anders Karlsson, ledarredaktör för Veckotidningen Internationalen, hade gått igenom den motionsflod som hade strömmat in till kongressen. De nästan 400 motioner rörande vinster i Välfärden från alltifrån höga sosse-byråkrater till vanliga arbetarkommuner visar att frågan är en av de viktigaste politiska frågorna under det senaste decenniet, men den riskera att gömmas undan i slutna diskussionsgrupper när partiledningen inte vågar visa upp gräsrötternas motstånd i plenisalen.

Den mångårigt fackligt aktiva Volvoanställde Lars Henriksson tog därefter över och pekade ut hur det är ekonomiska intressena som trycker på privatiseringarna av det gemensamma snarare än ideologi. Andra aspekter han tog upp var att det är minst lika viktigt att kämpa gör kvalitén inom det offentliga för att kunna stävja privatiseringarna samt att kampen för högre reallöner automatiskt innebär att mer skattepengar till välfärden kan tas in.

I den efterföljande diskussionen kommer flera olika frågor upp, alltifrån skillnaden mellan välfärd och filantropi till statens roll för en hållbar kapitalism diskuterades . Sammanfattningsvis blev det ett väldigt bra möte som visar på att det finns ett brett intresse att mötas bland såväl organiserade som oorganiserade välfärdsanhängare. Något Socialistiska Partiet tänker ta till vara på genom att anordna fler liknande arrangemang under våren.